Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019

Type:

Utiliteitsbouw

Opgeleverd op:

10-okt-2019

Architect:

Studio Ard Hoksbergen i.c.m. Studioninedots

Aannemer:

Blanksma Bouw
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019
Amsterdam (NL) - Geel z.z. VB EF 2019

Over dit project

Basisschool Veerkracht is gebouwd in het Algemeen Uitbreidingsplan, het stedenbouwkundige plan dat Cornelis van Eesteren in 1934 maakte, en waarin licht, lucht en ruimte centraal staan. In dit plan is een hoekverdraaiing opgenomen, die in de bocht van de straat voor de school goed zichtbaar is. Om het ontwerp in te passen in deze context, is het schoolgebouw opgeknipt in drie delen: de gymzaal, de aula en de lokalen. Hierdoor ontstaat een ensemble van volumes in plaats van één groot volume, wat recht doet aan de ‘licht, lucht en ruimte’ in de omgeving. Het gebouwdeel met de gymzaal staat in de rooilijn van het westelijk deel van de Slotermeerlaan, terwijl het deel met de lokalen is uitgelijnd met het zuidelijke deel. Zo opent het midden van het gebouw zich naar de straat, waarmee een open en gastvrij gebaar wordt gemaakt. De buitenste gebouwdelen zijn voorzien van schuine kappen, een referentie naar de portiekflats in de omgeving.

De herkenbare en doorleefde identiteit van de school is vertaald in een karakteristiek en hedendaags ontwerp, wat zich ondermeer uit in de markante gevel aan de Slotermeerlaan. Deze gevel is voorzien van een grote schoorsteen, die een markeringspunt vormt in de buurt en bovendien refereert aan de schoorsteen op het oude gebouw. Ook de kleur van de gevelsteen en subtiele ornamenten in het metselwerk zijn verwijzingen naar het voormalige schoolgebouw.

De elementen die waardering vonden in het oude schoolgebouw (zorgvuldige architectuur, groot schoolplein, ruime lokalen en grote verdiepingshoogten) zijn doorvertaald in het nieuwe gebouw. Dat gebouw is zodanig opgezet dat elementen die minder werden gewaardeerd (schoolplein aan drukke weg, opwarmende lokalen op het zuiden en een langgerekt gebouw) in het nieuwe ontwerp niet meer aanwezig zijn.

Het interieur van de school is ontworpen met subtiel gebruik van kleuren en materialen, vanuit de gedachte dat leerlingen en leerkrachten de school aankleden met jassen, tassen, boeken, enzovoorts. Het lokalendeel is rustig vormgegeven, met houten kastenwanden tussen de gangen en lokalen, waarin alle installaties zijn weggewerkt. In het centrale deel is meer ‘uitgepakt’ met een houten tribunetrap en speciale aandacht voor de verlichting.

Rondom het schoolgebouw bevinden zich drie pleinen: ten westen van het gebouw een plein voor de voorschool, voor de hoofdingang een ‘entreeplein’ waar ouders zich voor en na schooltijd verzamelen, en ten oosten van het gebouw een groot speelplein. Dit plein fungeert op verzoek van de Gemeente Amsterdam buiten schooltijden als speelplein voor de buurt, waarmee wordt ingezet op een relatie tussen school en buurt.

 

Duurzaamheid

Basisschool Veerkracht is energieneutraal en een zogenaamde ‘Frisse School’ (klasse B). Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Een energiezuinige, gezonde en duurzame school levert een bijdrage aan een duurzame wereld.

In het ontwerp is deze classificatie bereikt met zoveel mogelijk passieve maatregelen, zoals een slimme oriëntatie, hoogwaardige isolatie, goede zonwering, veel daglicht en onderhoudsarme materialen. Ter ondersteuning is het gebouw voorzien van een warmtepomp en PV-panelen.

Daarnaast is ingezet op een tijdloos ontwerp, dat in de komende jaren hopelijk door veel mensen omarmd zal worden.

 

Ontwerp en realisatie

Programma: 8 klaslokalen, voorschool en gymzaal

Omvang: 1.780 m2 BVO;

Locatie: Slotermeerlaan 160, Amsterdam;

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, LEV-WN;

Opgeleverd: najaar 2019;

Architect: Studio Ard Hoksbergen i.c.m. Studioninedots;

Ontwerpteam: Ard Hoksbergen, Albert Herder, Victor Spijkers;

Constructeur: Breed Integrated Design

Adviseur Bouwfysica: DPA

Adviseur installaties: Huygen Installatieadviseurs

Bouwkostendeskundige: Væcon

Aannemer: Blanksma Bouw

Installateur elektra: Martinu

Installateur werktuigbouwkundig: A. de Jong

Fotografie: Milad Pallesh

 

 

 

 

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.
Contact opnemen

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.